Účinky jablek

Význam jablek (11.2.2016)


Někdo má jablka rád, jiný si řekne K ČEMU JABLKO, když řízek je řízek :).
Jedna věc je, co komu chutná, druhá, jak to či ono působí na náš organismus.
A tady je podstata tohoto příspěvku.

Je fakt, že jablko mezi ovocem je asi totéž, co chleba mezi potravinami.
Prostě základ. Jsou jiné, exotičtější, pikantnější, zvláštnější druhy ovoce,
ale dokázali byste je jíst každý den? Zatímco jedno jablko denně se dá...
Nejen dá, ale i má...

Jablka obsahují řadu látek, které si můžete nahledat, ale podstatné je,
jak na nás působí. Jablka mají mnoho příznivých účinků na náš organismus.
Právě proto, že je jich mnoho a nedají se zapamatovat, pokud je vidíme
všechny pohromadě, půjdeme pěkně pomalu.



Jablka upravují trávení

Možná je to k nevíře, ale jablka mají oboustranné účinky.
Pomáhají jak při zácpě, tak při průjmu. Jen je musíme požívat ve správné formě.
Od ZÁCPY nám pomohou jablka konzumovaná i se slupkou, jádřincem a semeny.
Nejsou-li pro někoho jádřinec a semena poživatelné, stačí ta slupka.


obr. č. 1 - odrůda Šampion


Při PRŮJMU se naopak vyhýbáme tomu, co obsahuje celulózu (vlákninu),
která má projímavý účinek. Jablko si tedy oloupeme a čistou dužninu
najemno nastrouháme. Tak ho nemusíme ani kousat, omezí se tím tvorba
slin podporujících trávení. Jíme 5x denně 200 g a k tomu už nic než vodu
nebo heřmánkový čaj.
Také rozvařená nebo rozpečená jablečná dužnina (obr. č. 2) pomáhají
mírnit bolesti břicha, křeče i průjmy, rovněž tak pocení, které tyto obtíže provází.




obr. č. 2 - Jablečné pyré


Zmírnění srdečních obtíží

Jablka jsou stále častěji uváděna jako účinný přírodní preventivní prostředek
proti SRDEČNÍMU INFARKTU. Oproti jiným druhům ovoce obsahuje hodně
pektinu (1%), který dokáže na sebe vázat tuky a cholesterol.
Tím jsou cévy ochraňovány proti ateroskleróze, příčině srdečních
infarktů a srdeční slabosti.

Pamatujme!
V přírodní zakalené jablečné šťávě na rozdíl od čiré "jablečné vodičky"
zůstává obsah pektinu zachován.



ZAJÍMAVOSTI O JABLKÁCH

- pokud při konzumaci nemísíme bez rozmyslu různé aromatické potraviny,
pokud bychom dokázali jablka konzumovat pravidelně, voněli bychom
po jablkách i my.
Aromatické látky z jablek prostupují totiž tělem a uvolňují se třeba vlasy.
Vůni jablek známe z parfémů, sprchových gelů, nápojů, bonbonů, zmrzlin,
likérů.....
Má-li však některý výrobek "jablkové aroma", neznamená to nutně,
že jde o výtažek z jablek. Velmi často se používají aromata syntetická.
Přírodní aroma se získává louhováním sušených jablek v lihu po dobu 3-4 týdnů.

- jablka příznivě ovlivňují jak imunitu, tak odolnost vůči stresu.


Doporučuje se konzumovat ALESPOŇ JEDNO JABLKO DENNĚ.